Білий борщ – міф чи реальність: що кажуть мешканці Київщини

Білий борщ – міф чи реальність: що кажуть мешканці Київщини

Джерело: Україна Інкогніта

За свідченнями місцевих жителів, у південних районах Київської області раніше традиційно варили білий борщ із цукрового буряка. Червоного буряка тоді майже не було – використовували кормовий, рябий (рожево-білий) і солодкий цукровий. Найчастіше білий борщ готували саме з квашеного цукрового буряка.

Коментарі мешканців Київщини свідчать про різний досвід. У Білоцерківському, Васильківському та Миронівському районах стверджують, що борщ із квашеного буряка справді варили, а іноді додавали ще й буряковий квас. На Полтавщині, Чернігівщині та Вінниччині також згадують про подібний рецепт, хоча часто він мав жовтуватий або навіть оранжевий відтінок через додавання моркви, помідорів чи томатної пасти.

Проте не всі погоджуються з тим, що білий борщ існував у традиційній кухні. Дехто вперше чує про таку страву, а інші вважають, що борщ із цукрового буряка – це швидше кулінарний експеримент або вимушена альтернатива в роки нестачі червоного буряка.

Сьогодні в меню багатьох родин Київщини білий борщ – рідкість. Чи повернеться він до української гастрономічної культури, як це відбулося з багатьма іншими забутими стравами? Питання залишається відкритим.

Notice: Undefined variable: readAlsoLabel in /home/socport/obukhiv.info/www/site/templates/blocks/BlockTypeRelated/rss.php on line 3

Джерело: https://obukhiv.info/news/bilii-borshch-mif-chi-realnist-shcho-kazhut-meshkantci-kiivshchini/