Коли найкраще збирати гриби та на що звертати увагу
Про це “Хронікам Обухова” розповідає Всеукраїнський сервіс доставки продуктів Zakaz.ua.
Для багатьох грибників похід до лісу це ще й повноцінний відпочинок. Однак аби він не мав негативних наслідків у вигляді харчового отруєння, слід пам’ятати про основні правила збору грибів.
Всі гриби поділяються на отруйні, неїстівні, умовно-їстівні та їстівні. До отруйних відносять бліді поганки, мухомори, несправжні опеньки тощо. Неїстівними називають ті гриби, які не є отруйними, але мають неприємний запас чи смак. Умовно-їстівними є гриби, які втрачають отруйні властивості, якщо їх правильно обробити — зварити, засушити, підсмажити тощо, – розповіли фахівці.
Безпечно вживати можна:
- печериці;
- підберезовики;
- рижики;
- гливи;
- опеньки;
- маслюки;
- лисички;
- боровики;
- моховики тощо.
Щоб грибники легко орієнтувались у тому, коли по які гриби вирушати, фахівці підготували спеціальний календар.
При зборі грибів рекомендовано обирати лише знайомі. Якщо є сумніви у кольорі, формі або запаху гриба – краще його залишити. Також не слід брати занадто молоді або старі гриби.
Місце для збору грибів має бути віддалене від трас та підприємств, адже вони вбирають у себе всі токсичні речовини. Це правило стосується покупки грибів – слід уникати грибів зі стихійних ринків і тих, що продають біля дороги.
Вдома гриби треба ще раз оглянути і викинути сумнівні. Готувати зібраний врожай бажано в день збору, оскільки гриби дуже швидко псуються.
Фахівці наголошують, що через повномасштабне вторгнення РФ у деяких регіонах України заборонено відвідувати ліси. Зокрема це стосується областей, які були окуповані та знаходяться близько до кордону – Київщина серед них.
Джерело: https://obukhiv.info/news/koli-naikrashche-zbirati-gribi-ta-na-shcho-zvertati-uvagu/