Що за гриби ростуть на пеньках і чи можна їх їсти: відповідають фахівці

Що за гриби ростуть на пеньках і чи можна їх їсти: відповідають фахівці

Джерело: Сквира | Форум

Добрий ранок, підкажіть, чи їстівні гриби виросли на горіховому пеньку, – поцікавилася Лариса Горидько.

Що за гриби ростуть на пеньках і чи можна їх їсти: відповідають фахівці

Глива. Гриби які можна не відварювати попередньо а просто смажити чи тушкувати

Вишеньки.Відварити,відбити як биток мука яйце обжарити дуже смачно

Сама звичайна їстівна глива. Смачнющі, особливо піджарені.

Гриби гливи(вешенки)

Невже немає що їсти ? Крім грибів

…промила,не варю,жарю на сухій сковорідці ,випарувалася вода,додаю олію,підсмажились -цибулю,в кінці 2ложки сметани….Смачного!

Їстівні,вєшанки

Так,вішанки(рос.вешенки)

Гливи дуже смачні

Дуже смачні це вишеньки

Це вишенки,дуже смачні.

Це глива (вєшенки). У нас на горіхових пеньках завжди росли аж до кінця грудня. Єдиний гриб який не зменшує своєї початкової маси після варіння.
Але соцмережа не є гарним порадником щодо грибів!

Їстівні, це гливи. Продаються в магазинах.

Дуже смачні битки з них, – пишуть у коментарях.

Що за гриби ростуть на пеньках і чи можна їх їсти: відповідають фахівці

Довідково:

Глива – пластинчастий деревний гриб з родини плевротових (Pleurotaceae). Серед глив є їстівні та неїстівні види, неїстівні гливи не споживаються через їх жорстку м’якоть, отруйних представників серед них немає.

В Україні зустрічаються такі види їстівних глив: глива звичайна (Pleurotus ostreatus), глива ріжкоподібна (Pleurotus cornucopiae) та глива легенева (Pleurotus pulmonarius).

Крім того гливи вирощують культивують в промислових масштабах, неважко виростити гливи й у себе вдома. Вирощувати гливи можна на пеньках та колодках дерев листяних порід а також на субстратах. Велика поширеність та доступність цих грибів зробила їх досить популярними. Самою смачною та поширеною гливою є глива звичайна.

***

Всі їстівні гливи відносяться до 4 категорії. Споживаються гливи лише в молодому віці, з віком їх м’якоть набуває жорсткої консистенції, готувати їх рекомендується після попереднього 10-ти хвилинного відварювання. Використовуються гливи з приготуванні перших та других страв, різноманітних салатів та закусок, молоді гливи ідеально підходять для маринування та засолки.

Джерело: https://obukhiv.info/news/shcho-za-gribi-rostut-na-penkakh-i-chi-mozhna-ikh-isti-vidpovidaiut-fakhivtci/