Обухів грибний: попри морози і сніг, гриби продовжують жити і рости
Світлинами діляться користувачі фейсбук-групи Гриби України.
Вітання! 03.12.2023 Київська область Обухівський район, – написала Alona Burlachenko.
Користувачка не пише назву грибів, але згідно інформації на сайті Світ грибів, це
Опеньок зимовий (Фламмуліна бархатистоніжкова) Їстівний гриб 4 категорії.
- Використовується після 15-ти хвилинного відварювання, вареним, смаженим, маринованим. Молоді гриби споживаються з ніжками, в зрілих споживаються лише шляпки, так як ніжки дерев’яніють.
- Росте з початку жовтня до середини березня, в листяних та змішаних лісах, на мертвій та живій ослабленій деревині листяних порід, на в’язах, вербах, осиках, горіхах, тополях, грабах, липах, березах, кленах, акаціях, ясенах, скупченими групами.
- При мінусових температурах замерзає, у відлигу розтає та продовжує рости.
- Заморожені гриби можуть зберігатися до березня місяця. Вирощується штучно.
- Гриби вирощені на штучному збагаченому субстраті мають в кілька разів більші та м’ясистіші плодові тіла, ніж дикорослі екземпляри.
- Розповсюджений по всій території України.
Та Аурикулярія вухоподібна (Іудине вухо) Їстівний гриб 4 категорії.
- Використовується як після попереднього відварювання, так і сирим, в перших та других блюдах, в салатах.
- Росте з червня до кінця осені, на мертвих гілках та тонких стовбурах дерев та кущів листяних порід, переважно бузини, групами.
- Вирощується штучно, особливо в країнах Південно-східної Азії.
- Розповсюджений по всьому Поліссі, по всьому Лісостепу, в Розтоцько-Опільських Лісах, в Карпатах та на Прикарпатті.
- В Київській області до цих пір збирають замерзлі гриби: які і де
- Грибний сезон на Київщині триває: грибники рятують рядових “поляків”
- Найхижіший гриб на Землі: як він ловить і поїдає жертв
- Гриби – цінний продукт, але не для всіх: кому не можна їх їсти
Джерело: https://obukhiv.info/news/obukhiv-gribnii-popri-morozi-i-snig-gribi-prodovzhuiut-zhiti-i-rosti/