Реконструкція біляобухівської кухні: найкоротший шлях до себе

Реконструкція біляобухівської кухні: найкоротший шлях до себе

Причина відсутності інтересу дуже проста – забудова не дозволяє повноцінно вивчати територію.

10 років тому я почав (абсолютно безуспішно) цікавитися обухівською кухнею і до цих пір так і не зрозумів, чи має вона якісь особливості, чи є просто частиною ширшої регіональної (всі ці “пірники”, капусняки на свіжоферментованій капусті або вареники з требухою).

Втім, до цих пір вважаю, що СМАК є однією з найкоротших доріг до пізнання як території, так і себе.
Саме тому розповідь by Київський обласний центр народної творчості про “КОЗИНСЬКУ РИБАЦЬКУ КАШУ” виявилася дуже пізнавальною.

Згідно з ним крім каші були присутні сімейні рецепти, втім, я не зрозумів, чи їх можна фіксувати як питомо місцеві:

… “Господині селища Козин також поділилися з гостями своїми сімейними рецептами”:
– Олена Кобченко приготувала “Опіканку” – запечену рибу на вишневих гілочках, а також кров’янку, запечену в глиняному глечику, та пиріжки з квасолею та маком.
– Надія Бутенко приготувала вареники з квашеною капустою та картоплею.
– Оксана Бондаренко приготувала деруни з підчеревиною.

***

Відтак, у нашій великообухівській кухні додалося. Рецептів і питань. Можливо, відповідь на них є у Tetiana Pidtilok, котра пояснить, чим харчується місцеве населення поза дачами компрадорської буржуазії.
Ну, і наскільки ці каші і біла риба є реально вжитковими для території, а не ритуально-декоративними.
ПС. Фото зі сторінки Центру.

Notice: Undefined variable: readAlsoLabel in /home/socport/obukhiv.info/www/site/templates/blocks/BlockTypeRelated/rss.php on line 3

Джерело: https://obukhiv.info/news/rekonstruktciya-bilyaobukhivskoi-kukhni-naikorotshii-shlyakh-do-sebe/