Споживання червоного та обробленого м’яса підвищує ризик діабету

Споживання червоного та обробленого м'яса підвищує ризик діабету

Джерело: medicalxpress.com

Нове масштабне дослідження, проведене вченими Університету Кембриджа та опубліковане в журналі The Lancet Diabetes & Endocrinology, підтвердило зв’язок між споживанням обробленого м’яса, необробленого червоного м’яса і підвищеним ризиком розвитку діабету 2 типу. Аналіз охопив дані майже 2 мільйонів учасників з 31 дослідження у 20 країнах.

Згідно з результатами дослідження, щоденне споживання лише 50 грамів обробленого м’яса, що відповідає двом скибкам шинки, підвищує ризик розвитку діабету 2 типу на 15% протягом наступних 10 років. Також щоденне вживання 100 грамів необробленого червоного м’яса, еквівалентне невеликому стейку, підвищує ризик на 10%.

Ці дані підтверджують попередні дослідження, які вказували на шкідливий вплив споживання червоного та обробленого м’яса на здоров’я. Однак нове дослідження є найбільш всеосяжним на сьогоднішній день та враховує широкий спектр факторів, таких як вік, стать, спосіб життя, рівень енергії та індекс маси тіла.

Хоча споживання птиці, такої як курка або індичка, також було пов’язане з підвищеним ризиком діабету (на 8% за 100 грамів на день), подальші дослідження показали, що цей зв’язок є менш вираженим, порівняно з червоним м’ясом. Професор Ніта Форугі з Медичної дослідницької ради Університету Кембриджа зазначає, що ці висновки підтримують рекомендації щодо обмеження споживання обробленого та необробленого червоного м’яса для зниження ризику діабету.

Дослідження також показало, що глобальні торговельні мережі з виробництва м’яса впливають на дієтичні звички в багатьох країнах, де споживання м’яса часто перевищує дієтичні норми. Окрім звичайних підходів до аналізу, використання гармонізованих даних у рамках проекту InterConnect дозволило врахувати різноманітні фактори, які можуть впливати на зв’язок між споживанням м’яса та розвитком діабету.

Дослідники підкреслюють важливість проведення подальших досліджень у різних регіонах світу, зокрема в країнах Близького Сходу, Латинської Америки, Південної Азії та Африки, де дослідження впливу споживання м’яса на здоров’я були обмеженими.

Notice: Undefined variable: readAlsoLabel in /home/socport/obukhiv.info/www/site/templates/blocks/BlockTypeRelated/rss.php on line 3

Джерело: https://obukhiv.info/news/spozhivannya-chervonogo-ta-obroblenogo-myasa-pidvishchue-rizik-diabetu-2-tipu/