Археологи відкривають таємниці стародавнього пивоваріння

Археологи відкривають таємниці стародавнього пивоваріння

Джерело: phys.org

Людство давно знайоме з пивом, яке супроводжує нас протягом тисячоліть. Наприклад, давні єгиптяни надавали перевагу пиву з кислинкою, схожому на сучасний німецький сорт гозе з лимонним присмаком. Давньогрецький поет Гомер згадував напій під назвою κυκέων (вимовляється “кікеон”), суміш винограду і ферментованих зерен.

Але наскільки старе пиво? За словами Тревіса Руппа, воно справді давнє. Дуже-дуже давнє.

Рупп, також відомий як “Пивний археолог”, має одну з найсмачніших робіт у науковому світі. Він подорожує світом, вивчаючи, як стародавні культури варили пиво, і потім відтворює ці рецепти у своїй пивоварні. На даний момент він працює над двома версіями давньогрецького напою, описаного Гомером, який, за словами Руппа, має вищий вміст алкоголю, ніж традиційне пиво.

“Коли я п’ю келих вина, зазвичай смакую його з дружиною,” каже він, насолоджуючись новозеландським лагером у Vision Quest Brewing в Боулдері, Колорадо. “Якщо це віскі, я хочу залишитися наодинці… Але коли це пиво, я хочу розділити його з іншими. Пиво об’єднує нас вже дуже довго.”

Найдавніші відомі докази варіння пива знайдені у печері Ракефет в Ізраїлі. Мешканці печери використовували відкриті кам’яні ємності для подрібнення і замочування рослинних крохмалів, що перетворювалися на цукри — процес, який сучасні пивовари називають затиранням. Потім ці цукри ферментували в контейнерах, виготовлених із волокон.

Цікаво, що печера Ракефет датується приблизно 11 000 роком до н.е., що робить пиво, наскільки ми знаємо, таким же старим, як і сільське господарство.

“З розвитком науки, я думаю, ці дати будуть і далі зміщуватися вглиб історії,” зазначає Рупп.

Визначення пива

Ці стародавні знахідки також кидають виклик сучасному розумінню пива. Сьогодні пиво переважно виготовляється з зернових культур, таких як ячмінь, пшениця або рис. Однак мешканці печери Ракефет робили свої напої з диких зерен та інших рослин, включаючи коренеплоди та фрукти.

Пиво, до якого звикли сучасні споживачі, почало з’являтися в Баварії в XV столітті, коли пивовари, уникаючи податків на трави, почали частіше використовувати хміль для надання смаку. У 1516 році Вільгельм IV Баварський прийняв Баварський закон про чистоту, що визначив пиво як напій, зроблений лише з води, ячменю та хмелю.

Рупп вважає, що не варто обмежувати визначення пива. Для нього пиво — це напій, який вариться і потім ферментується. Це дозволяє пивоварам продовжувати експериментувати з різними смаками, від персикових кислих сортів до шоколадних моле стаутів і навіть старовинних гібридів вина і пива.

Це продовження дуже, дуже давньої традиції.

Notice: Undefined variable: readAlsoLabel in /home/socport/obukhiv.info/www/site/templates/blocks/BlockTypeRelated/rss.php on line 3

Джерело: https://obukhiv.info/news/arkheologi-vidkrivaiut-taemnitci-starodavnogo-pivovarinnya/