Скільки насправді потрібно клітковини — і чи може вона знизити ризик раку товстої кишки?

Скільки насправді потрібно клітковини — і чи може вона знизити ризик раку товстої кишки?

Джерело: nationalgeographic.com

Клітковина, яка залишається в товстій кишці після засвоєння інших поживних речовин, має важливе значення для підтримки здоров’я, зокрема зниження ризику раку товстої кишки. “Існують переконливі докази того, що раціон, багатий клітковиною, знижує ризик розвитку раку товстої кишки,” говорить Карен Коллінз, дієтолог і радниця з харчування в Американському інституті дослідження раку.

Клітковина не лише знижує ризик раку, але й має багато інших переваг для здоров’я, зокрема покращення травлення, зниження рівня “поганого” холестерину, регуляцію рівня цукру в крові та допомогу в контролі ваги. Джен Мессер, президентка Академії харчування і дієтології Нью-Гемпшира, наголошує:

“Клітковина також є важливим джерелом поживи для корисних мікроорганізмів у нашому кишечнику, які відіграють важливу роль у виробленні гормонів та зміцненні імунної системи.”

Є два види клітковини: розчинна та нерозчинна, і кожна має свої унікальні властивості. Розчинна клітковина утворює “масу” для нашого стільця і знижує рівень холестерину, тоді як нерозчинна клітковина сприяє відчуттю ситості і підтримує рівень цукру в крові. Обидва види також зменшують запалення та ризик серцевих захворювань.

Один із способів, як клітковина знижує ризик раку товстої кишки, полягає у підтримці корисної мікрофлори кишечника, яка виробляє метаболіти, що захищають клітини від запалення. Дослідження показали, що люди з високим рівнем споживання клітковини мають значно нижчий ризик колоректального раку. Крім того, клітковина допомагає швидше видаляти відходи з організму, знижуючи контакт шкідливих речовин з клітинами товстої кишки.

Для здорового харчування рекомендована норма клітковини становить 14 грамів на кожну 1 000 калорій, або близько 28 грамів на день для типової дієти. Американський інститут дослідження раку радить дорослим споживати щонайменше 30 грамів клітковини на день для зниження ризику раку. Проте, більшість людей не дотримується цих рекомендацій.

Незалежно від того, скільки клітковини ви споживаєте, важливо включати різні її джерела, оскільки користь від клітковини, отриманої з продуктів харчування, зазвичай вища, ніж від добавок. Щоб підвищити рівень споживання клітковини, можна замінити рафіновані зернові на цільнозернові, а також додавати більше горіхів, насіння, бобових та різнокольорових фруктів і овочів.

Поступове збільшення кількості клітковини та споживання більшої кількості води допоможе уникнути дискомфорту в кишечнику.

“Кожне невелике збільшення клітковини у вашому раціоні сприяє покращенню здоров’я та зниженню ризику раку,” підсумовує Коллінз.

Notice: Undefined variable: readAlsoLabel in /home/socport/obukhiv.info/www/site/templates/blocks/BlockTypeRelated/rss.php on line 3

Джерело: https://obukhiv.info/news/skilki-naspravdi-potribno-klitkovini-i-chi-mozhe-vona-zniziti-rizik-raku-tovstoi-kishki/