Як цукор і жир впливають на ваш мозок
Джерело: nationalgeographic.com
Ми часто асоціюємо залежність зі шкідливими звичками, як-от куріння чи вживання алкоголю. Проте існує ще одна залежність, яка зачіпає близько 14% дорослих і навіть 15% дітей — харчова залежність.
Спокуса жирними та солодкими стравами, особливо під час свят, здається неможливою для уникнення. Експерти підтверджують: це більше, ніж просто відчуття. За останні пів століття тренди в харчуванні створили середовище, де понад половина їжі, яку споживають дорослі американці, є ультраобробленою. Вона часто оптимізована для того, щоб впливати на сенсори жиру та цукру в організмі й стимулювати викид дофаміну.
Такі продукти використовують нашу біологію, змушуючи нас їсти більше.
Ми навіть не усвідомлюємо, що ці продукти вбивають людей на рівні з алкоголем і тютюном, призводячи до запобіжних смертей, — каже Ешлі Ґерхардт, доцент психології Мічиганського університету.
Експерти переглядають наші знання про харчову залежність і шукають способи боротися з нею, щоб рятувати життя.
Як їжа впливає на мозок
Їжа складно взаємодіє з нашим мозком, зокрема через вивільнення дофаміну, нейромедіатора, який відповідає за мотивацію. Споживання їжі, як і вживання наркотиків, викликає викид дофаміну. Попри поширену думку, дофамін не збільшує задоволення, а підштовхує нас повторювати поведінку, яка сприяє виживанню, наприклад, споживати поживну їжу.
Жири та цукри стимулюють дофамін через сенсори в роті та кишечнику. Сенсори в роті надсилають сигнал у стриатум мозку, що відповідає за винагороди. Водночас сенсори в кишечнику також реєструють ці речовини, стимулюючи викид дофаміну.
Дослідження показали, що їжа, багата на жири та цукри, може збільшувати рівень дофаміну до 200%, що можна порівняти з впливом нікотину чи алкоголю.
Як змінилася їжа, яку ми споживаємо
Сучасні продукти стали більш концентрованими за складом і мають більше комбінацій поживних речовин. Також вони наповнені штучними добавками, які роблять їх більш привабливими.
Експерти радять відрізняти традиційно приготовану їжу від ультраоброблених продуктів. Усвідомлення цих відмінностей — перший крок до уникнення проблем зі здоров’ям, пов’язаних із харчуванням.
Ми їли домашні торти й печиво століттями, але збільшення смертності через дієту спостерігається з 1980-х, коли зросло виробництво ультраоброблених продуктів, — каже Олександра ДіФелічеантоніо, доцентка Інституту біомедичних досліджень Вірджинії Тек.
Ультраоброблені продукти часто класифікують як клінічно залежні через те, як швидко вони впливають на мозок. Багато з них розроблені так, щоб прискорити викид дофаміну, що робить їх більш привабливими, але небезпечними для здоров’я.
Notice: Undefined variable: readAlsoLabel in /home/socport/obukhiv.info/www/site/templates/blocks/BlockTypeRelated/rss.php on line 3
- Мозок підлітків передбачає ризик вживання алкоголю та канабісу чи ні?
- Що відбувається з вашим тілом, коли ви відмовляєтеся від алкоголю
- Користь кісткового бульйону: правда чи маркетинговий хід?
Джерело: https://obukhiv.info/news/yak-tcukor-i-zhir-vplivaiut-na-vash-mozok/