Дослідження розповіло, чим харчувалися давні фермери: особливості неолітичного меню
Джерело: phys.org, переклад Хроніки Обухова
Археологічні дослідження села Oldenburg LA 77
Центром дослідження стало поселення Oldenburg LA 77, розташоване на узбережжі Балтійського моря. Воно було частиною культури лійкоподібного посуду (4000–2800 рр. до н. е.), яка вважається першим етапом розвитку землеробства і тваринництва в цьому регіоні.
Археологи виявили численні будівлі, криницю, фрагменти кераміки, крем’яні знаряддя і жорна, що стали ключем до розгадки раціону фермерів.
Notice: Undefined variable: readAlsoLabel in /home/socport/obukhiv.info/www/site/templates/blocks/BlockTypeRelated/rss.php on line 3
- Попри заборону «джипінгу», невідомі продовжують нищити пам’ятку археології на Обухівщині
- Розгадана таємниця кільцевих утворень на дні Середземного моря
- Розкопали гробницю стародавнього єгипетського мага та лікаря
- Загадкова піраміда з Ель-Тахіна досі приховує свої таємниці
- Науковці з’ясовують, чи належав череп сестрі Клеопатри
Різноманітність інгредієнтів
На жорнах були знайдені мікрофосилії рослин: зерна пшениці та ячменю, плоди диких трав, горішки, жолуді, коренеплоди та навіть насіння дикорослих бобових. Ці знахідки підтверджують, що фермери не лише вирощували зернові, а й доповнювали раціон дикорослими рослинами.
«Давні люди знали, як урізноманітнити свій раціон», – зазначила професорка Вібке Кірлейс, керівниця дослідження.
Як готували їжу
Дослідження виявило відмінності у способах приготування їжі. Наприклад, у селі Oldenburg LA 77 зернові могли перетирати на борошно для випікання плоского хліба. Це підтверджують аналізи залишків їжі на кераміці, зокрема на «пекарській плиті».
Для порівняння, на іншому місці – Frydenlund у Данії – зернові, ймовірно, споживали як кашу або юшку, адже слідів їхнього перемелювання не знайдено.
Унікальність раціону
«Перших фермерів об’єднувала любов до дикорослих рослин, але способи приготування їжі значно відрізнялися», – каже професорка Кірлейс.
Це відкриття підкреслює складність і різноманітність кулінарних традицій неолітичних громад.