У Ржищівському музеї зняли відео про приготування куті
Обухівський район. У Ржищівському археолого-краєзнавчому музеї провели майстер-клас з приготування куті і зафіксували його на відео.
Про це повідомляють Хроніки Обухова з посиланням на сторінку закладу.
Як ми кутю готували! Переходьте за посиланням! Читайте та дивіться, що відбувалося на майстер-класі, йдеться у повідомленні.
Довідково:
Кутя́ — відварені у воді зерна пшениці чи ячменю з медом. Традиційна ритуальна страва новорічно-різдвяного циклу.
Готується тричі:
- на Святий Вечір — Багата кутя,
- перед Старим Новим роком — Щедра кутя й
- у переддень Водохрещі — Голодна кутя.
Четвертий різновид — Чорну кутю готують на мертвинах або поминках і розводять з коливом, вона призначена для покійників. Сукупність обрядодійств, пов’язаних із кутею, засвідчує зв’язок із родиною й предками, які опікуються врожаєм.
Джерело: https://obukhiv.info/news/u-rzhishchivskomu-muzei-znyali-video-pro-prigotuvannya-kuti/