Шкідливі та корисні жири: названо продукти-вбивці

Шкідливі та корисні жири: названо продукти-вбивці

Українцям радять не вживати фаст-фуд та солодощі, а налягати на горіхи та морепродукти.

Жири – це важливі поживні речовини, які потрібні організму для повноцінного функціонування, пишуть Хроніки Обухова з посиланням на Блог doc.ua.

Невелика кількість жиру – важлива частина здорового збалансованого харчування. Це джерело незамінних жирних кислот, які організм може виробляти самостійно.

Існує чотири основні види жирів:

  • насичені жири (корисні в обмежених кількостях);
  • трансжири (бажано виключити з раціону);
  • мононенасичені жири (необхідно включити в раціон);
  • поліненасичені жири (необхідно включити в раціон).
RSS стрічки

RSS стрічки

Які жири потрібно вживати

Є два типи хороших ненасичених жирів.

Мононенасичені жири у високих концентраціях містяться в:

  • оліях: оливкова, арахісова, рапсова, рижикова, гірчична;
  • горіхах: мигдаль, арахіс, кеш’ю, фісташки, фундук, пекан;
  • насінні: гарбуз і кунжут.

Поліненасичені жири містяться у високих концентраціях у:

  • оліях: соняшникова олія, кукурудзяна, соєва, лляна, канолова та бавовняна олії;
  • кедрових та волоських горіхах;
  • яйцях;
  • лляному насінні, виноградних кісточках;
  • жирній рибі: тунець, сьомга, форель, лосось, скумбрія, риб’ячий жир (Омега 3 ненасичені жири та Омега 6); ікра.

А от трансжири підвищують ризик серцево-судинних захворювань та можуть викликати діабет 2 типу. Вони містяться у фаст-фуді, майонезі та кондитерських виробах.

Джерело: https://obukhiv.info/news/shkidlivi-ta-korisni-zhiri-nazvano-produkti-vbivtci/