Хміль та здоров’я: Чому пиво може бути кориснішим, ніж здається

Хміль та здоров'я: Чому пиво може бути кориснішим, ніж здається

Джерело: nationalgeographic.com

Щоосені, з наближенням Октоберфесту та інших осінніх святкувань, пиво знову стає в центрі уваги. Останніми роками на цей напій звернули увагу і науковці, адже один з його основних інгредієнтів — хміль — виявився надзвичайно корисним для здоров’я.

Коли йдеться про пиво та здоров’я, “хміль — справжня зірка,” говорить Глен Фокс, професор науки про пивоваріння в Університеті Каліфорнії, Девіс. Десятки лабораторних і тваринних досліджень, а також кілька невеликих досліджень на людях, вказують на те, що сполуки хмелю мають вражаючі антимікробні, протипухлинні, протизапальні властивості, а також можуть допомагати регулювати рівень цукру в крові. Це стимулює експертів вивчати можливості застосування хмелю для профілактики серцево-судинних захворювань, діабету, проблем із шлунково-кишковим трактом і навіть раку.

Хміль (Humulus lupulus), що належить до родини коноплевих, отримує свої корисні властивості від тисяч антиоксидантів, які природним чином містяться в шишках жіночої рослини — частини, яку використовують у пивоварінні. Антиоксиданти регулюють запалення та захищають клітини від пошкодження, складаючи близько 14% від рослини. Два види перспективних антиоксидантів у хмелі, гіркі кислоти та поліфеноли, також відповідають за смак і аромат пива. Особливу увагу вчених привертає поліфенол ксантогумол — потужний антиоксидант, який зустрічається тільки в хмелі.

“Люди, які п’ють пиво в міру, можуть бути впевненими, що роблять щось корисне для свого здоров’я,” зазначає Фокс. “Я навіть вважаю, що безалкогольне пиво можна розглядати як оздоровчий напій.”

Однак перед тим, як замовляти келих пива, важливо знати, що вміст ксантогумолу у більшості сортів мінімальний. Крім того, слід пам’ятати про ризики для здоров’я від алкоголю, зокрема ризики серцево-судинних захворювань, раку, порушень роботи печінки та імунної системи.

Історія хмелю в пивоварінні

Пивоваріння почалося з виникненням сільського господарства. Приблизно 12 тисяч років тому люди перейшли від кочового способу життя мисливців і збирачів до аграрних суспільств, де почали вирощувати зернові культури, такі як пшениця, сорго, ячмінь чи кукурудза — основу для виготовлення пива, залежно від місцевості.

Люди швидко зрозуміли, що під дією дощу зерно може перетворюватися на напій. “Тоді вони ще не розуміли, що в рідині оселилися дикі дріжджі, викликаючи процес бродіння та перетворюючи цукор на алкоголь,” пояснює Фокс. Але вони знали одне: “Після споживання напою люди ставали щасливішими.”

Після того як люди навчилися контролювати процес бродіння, пиво швидко стало одним із найпопулярніших напоїв на планеті. Однак зерно, дріжджі й вода не додають багато смаку чи аромату, а також постало питання збереження напою від псування. Різні культури додавали до напою рослини, що отримали загальну назву “грюйт” (з нім. трави). Приблизно тисячу років тому в Римській імперії вже використовували хміль, щоб уповільнити псування їжі, і згодом він став основним грюйтом.

Гіркий смак хмелю — результат кислот, що виділяються під час кипіння, — збалансовує солодкість зерна. Характерний колір рослини, а також її квітковий та фруктовий аромати додали їй привабливості, зробивши хміль основною рослиною для приправлення пива спершу в Європі, а пізніше і в США.

“Усе, що вам подобається в пиві, походить від хмелю,” каже Цуграву Коріна-Аурелія, лікарка та дослідниця з Університету медицини і фармації імені Кароля Давіла в Бухаресті, яка вважає, що хміль має великий потенціал для профілактики та лікування широкого спектру захворювань.

Notice: Undefined variable: readAlsoLabel in /home/socport/obukhiv.info/www/site/templates/blocks/BlockTypeRelated/rss.php on line 3

Джерело: https://obukhiv.info/news/khmil-ta-zdorovya-chomu-pivo-mozhe-buti-korisnishim-nizh-zdaetsya/