Коли найкраще збирати гриби та на що звертати увагу

Коли найкраще збирати гриби та на що звертати увагу

Про це “Хронікам Обухова” розповідає Всеукраїнський сервіс доставки продуктів Zakaz.ua.

Для багатьох грибників похід до лісу це ще й повноцінний відпочинок. Однак аби він не мав негативних наслідків у вигляді харчового отруєння, слід пам’ятати про основні правила збору грибів.

Всі гриби поділяються на отруйні, неїстівні, умовно-їстівні та їстівні. До отруйних відносять бліді поганки, мухомори, несправжні опеньки тощо. Неїстівними називають ті гриби, які не є отруйними, але мають неприємний запас чи смак. Умовно-їстівними є гриби, які втрачають отруйні властивості, якщо їх правильно обробити — зварити, засушити, підсмажити тощо, – розповіли фахівці.

Безпечно вживати можна:

  • печериці;
  • підберезовики;
  • рижики;
  • гливи;
  • опеньки;
  • маслюки;
  • лисички;
  • боровики;
  • моховики тощо.

Щоб грибники легко орієнтувались у тому, коли по які гриби вирушати, фахівці підготували спеціальний календар.

Коли найкраще збирати гриби та на що звертати увагу

При зборі грибів рекомендовано обирати лише знайомі. Якщо є сумніви у кольорі, формі або запаху гриба – краще його залишити. Також не слід брати занадто молоді або старі гриби.

Місце для збору грибів має бути віддалене від трас та підприємств, адже вони вбирають у себе всі токсичні речовини. Це правило стосується покупки грибів – слід уникати грибів зі стихійних ринків і тих, що продають біля дороги.

Вдома гриби треба ще раз оглянути і викинути сумнівні. Готувати зібраний врожай бажано в день збору, оскільки гриби дуже швидко псуються.

Фахівці наголошують, що через повномасштабне вторгнення РФ у деяких регіонах України заборонено відвідувати ліси. Зокрема це стосується областей, які були окуповані та знаходяться близько до кордону – Київщина серед них.

Джерело: https://obukhiv.info/news/koli-naikrashche-zbirati-gribi-ta-na-shcho-zvertati-uvagu/