Поблизу Обухова знайшли цікавий гриб, сперечаються чи піде “під пивко”
Цьогоріч тепла осінь і грибний сезон у самому розпалі. Любителі “тихого полювання” викладають у мережі свої знахідки, часто із запитанням: чи можна їсти.
Зокрема у фейсбук-групі Грибники UA, з’явився допис від жительки Обухівської громади з кошиком грибів на визначення:
Гриб на визначення 6.11.23. с. Григорівка, Обухівський р-н. їстівний?, – пише Тетяна Мягченко.
Учасники групи в коментарях запевняють, що це – Гнойовик білий/Coprinus comatus.
Сoprinus comatus/гнойовик білий, лохматий. Їстівний поки білі пластинки. Після збору необхідно зразу готувати бо він швидко темніє, – коментує Анатолій Ковальський.
Підтримують його й інше коментатори, проте застерігають від вживання цього гриба разом з алкоголем:
А ще – несумісний з АЛКОГОЛЕМ! В комплексі з ним можна отруїтись! – написав Володимир Карнаух.
Між грибниками виникла суперечка, одні стверджують, що це не правда, з алкоголем не можна вживати сірий а цей можна. Інші впевнені, що цей гриб взагалі не сумісний з алкоголем.
Цей вид грибів з алкоголем не сумісний і може бути отруєння. А так, якщо молодий гриб то їсти можна, – написала Julia Mosiyets.
В суперечці грибники так і не дійшли спільної думки, підсумував діалог Сергій Зінченко:
Під півко пойдет, – написав чоловік.
Згідно зі Світом грибів, Гнойовик білий:
- Їстівний гриб 4 категорії, в молодому віці. Споживається лише молоді екземпляри (пластинки яких не почали чорніти), після 5-ти хвилинного відварювання, вареним, смаженим. Вважається делікатесом.
- Несумісний з алкоголем.
- Шапка діаметром 9 – 12 см, ламка, спочатку широкоовальна, пізніше видовжено-овальна, дзвониковидна. Поверхня шапки спочатку біла, на вершині сірувата або коричнювата, гладенька, пізніше волохато-луската, біля краю рожевіє, з віком біля краю чорніє.
- Ніжка висотою 10 – 25 (35) см, діаметром 1 – 2 см, циліндрична, потовщена біля основи, з швидко зникаючим кільцем, порожниста, шовковиста, біла. Кільце вузьке, біле, з віком чорне, рухливе, швидко зникаюче, розташоване в середній частині ніжки.
- М’якоть м’яка, білувата, без смаку та вираженого запаху.
- Росте з липня до кінця жовтня, в лісопосадках, на відкритих ділянках, на ґрунті.
- Зустрічається по всій території України. Вирощується штучно.
- В яких місцях краще шукати гриби: поради фахівця
- В Обухівському районі грибники знайшли цікавого “оленячого” екземпляра
- Топ-5 найпоширеніших грибів в Київській області у листопаді: які можна їсти, а які – ні
- З якого віку дітям можна їсти гриби
Джерело: https://obukhiv.info/news/poblizu-obukhova-znaishli-tcikavii-grib-sperechaiutsya-chi-pide-pid-pivko/