Реконструкція біляобухівської кухні: найкоротший шлях до себе
Причина відсутності інтересу дуже проста – забудова не дозволяє повноцінно вивчати територію.
10 років тому я почав (абсолютно безуспішно) цікавитися обухівською кухнею і до цих пір так і не зрозумів, чи має вона якісь особливості, чи є просто частиною ширшої регіональної (всі ці “пірники”, капусняки на свіжоферментованій капусті або вареники з требухою).
Втім, до цих пір вважаю, що СМАК є однією з найкоротших доріг до пізнання як території, так і себе.
Саме тому розповідь by Київський обласний центр народної творчості про “КОЗИНСЬКУ РИБАЦЬКУ КАШУ” виявилася дуже пізнавальною.
Згідно з ним крім каші були присутні сімейні рецепти, втім, я не зрозумів, чи їх можна фіксувати як питомо місцеві:
… “Господині селища Козин також поділилися з гостями своїми сімейними рецептами”:
– Олена Кобченко приготувала “Опіканку” – запечену рибу на вишневих гілочках, а також кров’янку, запечену в глиняному глечику, та пиріжки з квасолею та маком.
– Надія Бутенко приготувала вареники з квашеною капустою та картоплею.
– Оксана Бондаренко приготувала деруни з підчеревиною.
***
Відтак, у нашій великообухівській кухні додалося. Рецептів і питань. Можливо, відповідь на них є у Tetiana Pidtilok, котра пояснить, чим харчується місцеве населення поза дачами компрадорської буржуазії.
Ну, і наскільки ці каші і біла риба є реально вжитковими для території, а не ритуально-декоративними.
ПС. Фото зі сторінки Центру.
Notice: Undefined variable: readAlsoLabel in /home/socport/obukhiv.info/www/site/templates/blocks/BlockTypeRelated/rss.php on line 3
- “Нова обухівська людина” як продукт майбутнього обухівського міфодизайну
- Обухівська “розпальцовка” як частина місцевої ідентичності
- Емоційні і нарративні карти в світлі обухівського міфодизайну
- Яким буде клімат в Обухові (Василькові) через 50-60 років, в 2080 (прогноз)
- 1 липня – річниця трагедії у Розкопаній: що не так з обухівською “політикою пам’яті”?
Джерело: https://obukhiv.info/news/rekonstruktciya-bilyaobukhivskoi-kukhni-naikorotshii-shlyakh-do-sebe/