Римський фастфуд: термополії—попередники сучасних закусочних

Римський фастфуд: термополії—попередники сучасних закусочних

Джерело: heritagedaily.com

Назва “термополій” походить від грецьких слів “thermos” (гарячий) та “poleo” (продавати), що підкреслює їх основну функцію.

Термополії здебільшого відвідували представники нижчих та середніх класів, які жили в багатоквартирних будинках—інсулах. Через це ці заклади нерідко зневажали представники вищих класів.

Типовий термополій мав L-подібну кам’яну стійку, в яку вбудовувалися теракотові банки (долії) для зберігання та демонстрації гарячих і холодних страв або напоїв, готових до споживання.

Багатші термополії були прикрашені кольоровими фресками або мозаїками, що зображали різні види їжі, тварин або міфологічні сцени. Це слугувало як декором, так і способом реклами меню.

Асортимент страв був різноманітним і відповідав місцевим смакам та наявним інгредієнтам. Популярними були супи та рагу з різних видів м’яса та морепродуктів. Страви з приготованим м’ясом включали качку, курку, козу, свинину, рибу та наземних равликів, які часто подавали з овочами або гарумом—ферментованим рибним соусом. Серед нем’ясних закусок пропонували сезонні фрукти, сири, хліб та випічку.

Також пропонувалися напої, такі як вина, змішані з водою або спеціями, а для нижчих класів—напій, зроблений із суміші води та винного оцту, відомий як поска.

Розкопки термополій у таких місцях, як Помпеї та Геркуланум, показують, що фастфуд був популярним не лише в сучасності, але й у стародавні часи.

У певному сенсі, термополії стародавнього Риму були попередниками сучасних закусочних, вони відігравали важливу роль у міському житті, задовольняючи потреби різноманітного населення.

Notice: Undefined variable: readAlsoLabel in /home/socport/obukhiv.info/www/site/templates/blocks/BlockTypeRelated/rss.php on line 3

Джерело: https://obukhiv.info/news/rimskii-fastfud-termopolii-poperedniki-suchasnikh-zakusochnikh/