Шкідливі та корисні жири: названо продукти-вбивці
Українцям радять не вживати фаст-фуд та солодощі, а налягати на горіхи та морепродукти.
Жири – це важливі поживні речовини, які потрібні організму для повноцінного функціонування, пишуть Хроніки Обухова з посиланням на Блог doc.ua.
Невелика кількість жиру – важлива частина здорового збалансованого харчування. Це джерело незамінних жирних кислот, які організм може виробляти самостійно.
Існує чотири основні види жирів:
- насичені жири (корисні в обмежених кількостях);
- трансжири (бажано виключити з раціону);
- мононенасичені жири (необхідно включити в раціон);
- поліненасичені жири (необхідно включити в раціон).

Які жири потрібно вживати
Є два типи хороших ненасичених жирів.
Мононенасичені жири у високих концентраціях містяться в:
- оліях: оливкова, арахісова, рапсова, рижикова, гірчична;
- горіхах: мигдаль, арахіс, кеш’ю, фісташки, фундук, пекан;
- насінні: гарбуз і кунжут.
Поліненасичені жири містяться у високих концентраціях у:
- оліях: соняшникова олія, кукурудзяна, соєва, лляна, канолова та бавовняна олії;
- кедрових та волоських горіхах;
- яйцях;
- лляному насінні, виноградних кісточках;
- жирній рибі: тунець, сьомга, форель, лосось, скумбрія, риб’ячий жир (Омега 3 ненасичені жири та Омега 6); ікра.
А от трансжири підвищують ризик серцево-судинних захворювань та можуть викликати діабет 2 типу. Вони містяться у фаст-фуді, майонезі та кондитерських виробах.
Джерело: https://obukhiv.info/news/shkidlivi-ta-korisni-zhiri-nazvano-produkti-vbivtci/