Супер’їжа, бур’ян чи ліки: чи можна їсти цю рослину
Джерело: Дунайсько-Карпатська Програма
Як приготувати кіш з яглиці ? Чим особливий цей овоч? Та що потрібно, щоби ефективно використовувати переваги природи у всіх сферах нашого життя та економіки?
Про це у нашому новому відео із серії Природні блага та кулінарія. Випробовуйте нові смаки, не зривайте та не купуйте види, занесені до Червоної книги, та поважайте приватну територію, – розповіли у відео.
Довідково:
Хоча городники часто вважають яглицю докучливим бур’яном, важко позбутися, народна мудрість свідчить: “Бур’ян – це рослина, властивості якої ще не досить вивчені.”
Яглиця протягом століть використовувалася як їжа та ліки. Її польська назва “подагричник” та латинська “Aegopodium podagraria” (лікуючий подагру) підкреслюють її давню репутацію в лікуванні суглобових захворювань. Археологічні знахідки свідчать про те, що яглиця використовувалася для лікування неандертальцями, а в Середньовіччі її вирощували в монастирських садах як овоч або приправу.
З кінця XIX сторіччя яглиця стала ширше використовуватися в медицині. Швейцарський фітотерапевт Йоган Кюнцлє дослідив її лікувальні властивості й застосовував для лікування різних хвороб, зокрема суглобів.
Лікувальні властивості яглиці:
- Протизапальна дія: Яглиця – потужний протизапальний засіб, що робить її корисною при лікуванні подагри, артритів та ішіасу.
- Нормалізація обміну речовин: Яглиця допомагає виводити з організму надлишок сечової кислоти, що робить її цінним засобом для профілактики та лікування подагри.
- Фунгіцидна дія: Яглиця має фунгіцидні властивості, що робить її ефективною при лікуванні грибкових захворювань шкіри, таких як рожисте запалення та ексудативний діатез.
- Діуретична дія: Яглиця має сечогінний ефект, що робить її корисною при сечокам’яній хворобі та каменях сечового міхура.
- Детоксикація: Різноманітні властивості яглиці сприяють детоксикації та очищенню організму.
- Антибактеріальна дія: Спиртова настоянка яглиці гальмує ріст золотистого стафілокока та клебсієли пневмонії, а також деяких патогенних грибів.
- Нормалізація роботи кишечника: Яглиця допомагає при чергуванні проносів та закрепів, пришвидшуючи травлення.
- Профілактика закислення: Сік яглиці нейтралізує кислоту в організмі.
Застосування в кулінарії:
- Молоді листки: багаті вітаміном C (90 мг на 100 г), їх можна вживати в салатах з кульбабою та жерухою.
- Сушене листя: використовується як приправа.
- Супи: з додаванням яглиці, кропиви та подорожника.
- Щі та борщі: на Південному Уралі, в Башкирії, Татарії та Мордовії замість капусти додають яглицю.
- Квашення: черешки та молоді листки квасять на зиму.
- Ароматизатор: в старі часи торговці зеленню використовували яглицю для надання овочам приємного аромату
Notice: Undefined variable: readAlsoLabel in /home/socport/obukhiv.info/www/site/templates/blocks/BlockTypeRelated/rss.php on line 3
- Яка рослина витісняє з українських лісів підсніжник
- В околицях національного знову квітує рослина із таємничою назвою
- Вона захищала від духів та приворожувала: що це за весняна рослина
Джерело: https://obukhiv.info/news/superizha-buryan-chi-liki-chi-mozhna-isti-tciu-roslinu/
Переглядів: 0