Український історик спростував міф про хліб у трипільській культурі
Джерело: telegraf.com.ua
Історик, який працює у Національному музеї народної архітектури та побуту України (Пирогово), підкреслив, що сучасний “Трипільський хліб” є просто маркетинговим прийомом.
“Трипільці користувалися зернотерками, а тверді сорти злаків не дозволяли їм отримувати борошно. Тому вони не могли випікати хліб”, – зазначив Назаренко.
Цікаво, що археолог Вікентій Хвойка, відкривши трипільську культуру у 1898 році, знайшов шишкоподібні скам’янілості, які довгий час вважалися скам’янілим хлібом. Однак сучасні дослідження показали, що це були копроліти, або скам’янілі екскременти вовка чи собаки.
Назаренко також рекомендував прочитати книгу Галини Пашкевич “Хліб давньої України”, яка описує історію сільськогосподарських культур в Україні з точки зору палеоботаніки.
Довідково:
- Трипільська культура, названа на честь села Трипілля під Києвом, де Хвойка зробив найважливіші знахідки, була поширена на території України на захід від Дніпра, в Молдові та Румунії.
- Вчені припускають, що трипільці застосовували соху та використовували волів як тяглову силу.
- Незважаючи на велике число трипільських поселень і матеріальних знахідок, поховань знайдено дуже мало, тому генетичні дослідження цієї культури залишаються обмеженими.
Notice: Undefined variable: readAlsoLabel in /home/socport/obukhiv.info/www/site/templates/blocks/BlockTypeRelated/rss.php on line 3
- Зірка Євробачення-2024 з Обухівщини засудила хейтерів Klavdia Petrivna
- Яких свійських тварин вирощували і їли трипільці на Обухівщині: що це за види
- Кого ловили і їли трипільців на Обухівщині: ви здивуєтеся
- Які рослини збирали і культивували трипільці на Обухівщині: жолуді теж
- Урочище Коломойщина – головний трипільський sociopolis Обухівщини
Джерело: https://obukhiv.info/news/ukrainskii-istorik-sprostuvav-mif-pro-khlib-u-tripilskii-kulturi/