В Київській області збирають гриба-парасольку: як його готувати і з чим їсти
Джерело: Грибники UA
9.11.23 Київська обл.
Вчора надивився у групі на гриби і слина потекла.
Сьогодні з самого ранку вже бігав по лісу.
День зробили парасольки.
Нарешті, з’явилась сіра рядовка.
Ну і потрохи маслюків, польских, зеленух.
Доречі, що можна зробити з зонтами, окрім як смажити, бо багато їх якось назбиралося? – поцікавився Сергій Ткаченко.
Ось що радять інші грибники у коментарях:
… Я робила так: кожен зонт окремо в харчову плівку щільно (без фанатизму) упакувати і в морозилку. Гриби перед цим не мити, не варити, а по можливості почистити від бруду. Зимою смажила так звані відбивні, мені норм.
… Я парасольки обдавала окропом, різала на два, чотири шматки і заморожувала , а взимку жарила як биточки. Смачного!.
… Цікаво, ті, які зовсім молоді та чисті, може взагалі одразу морозити?
… Сергей Ткаченко зовсім молоді нехай полежать пару днів.Вони виростають.
… Не рекомендую морозити, смак змінюється в сторону мокрого картону. Як що багато, висушіть і перемеліть на приправу, виходить дуже ароматна!
… Приправа виходить супер, я теж робила з парасольок, сушите, перемелюїте, добавляїте сіль, теж морозила.
… В напіврозкриті можна напхати фаршу з яйцем і спеціями (опціонально – іншими грибами), затерти сиром і в духовку
… Порізати на шматочки, розмір на око) відварити хвилин 5 і в морозилку.
Дуже ароматні і ніжні, потім можна і смажити і як завгодно, замість шампіньйонів +- по смаку… Мені морожені не сподобались, зовсім. Я суші ніжки і шляпки, тоді мелю.
… також так роблю, приправа супер,з нею навіть суп з покупних печериць мае дійсно грибний смак…
… Та все що завгодно. Десь тут було і котлети роблять.
… З ними можна робити все як і з іншими їстівними, варити, сушити, маринувати, заморожувати можна, але смак втрачається
… Порізати кубиками і обсмажити з цибулею. Якщо багато, то частину заморозити (вже обсмажену з цибулею), взимку до картопельки, чи до гречки буде саме те!
Довідково:
Гриб-зонтик вели́кий, Гриб-парасолька вели́кий, або строка́тий, заст. окру́жок (Macrolepiota procera) — гриб родини печерицевих (Agaricaceae).
Місцева назва — ковпак високий.
Екологія та розповсюдження
Розповсюджений у зоні помірного клімату: у Європі — повсюдно, на переважній частині Північної Америки, у значній частині Азії (Туреччина, Іран, Південний Кавказ, Індія, Центральна Азія, Китай, Монголія, Сибір, Далекий Схід, Японія), у Південній Америці (Чилі), в Австралії, в Африці (Алжир, Марокко, Кенія, Заїр), а також на островах — Куба, Соломонові острови, Мадагаскар, Шрі-Ланка.
Гриб можна зустріти в лісах, парках і садах, край доріг, на галявинах, іноді групами. Збирають у серпні — жовтні.
Кулінарна цінність
Їстівний гриб. Використовують вареним, смаженим (лише шапинки молодих плодових тіл), сушеним.
Приготувавши їх хоч раз за нашим рецептом, ви переконаєтеся, що це дуже смачні гриби, з якими практично не треба возитися. Їх перед смаженням навіть не треба відварювати, – радить ТСН.
Інгредієнти:
- 300 г грибів-парасольок
- 2 яйця
- 100 мл молока
- 5 столових ложок борошна
- вершкове масло
- чорний мелений перець
- сіль
Приготування
- У парасольок відрізати ніжки. Поверхня капелюшків протерти вологою тканиною, тому що мити ці гриби не рекомендується.
- Кожен капелюшок залежно від його величини розрізати навпіл або на 4 частини.
- Яйця злегка збити з молоком, посолити, поперчити, всипати просіяне борошно і ретельно вимішати до отримання однорідної маси консистенції рідкої сметани.
- Підготовлені капелюшки вмочати в клярі і смажити в розпеченій оліїз обох боків до утворення рум’яної скоринки.
- Подавайте капелюшки парасольок у клярі з овочами або картопляним пюре.
Таким же чином добре смажити капелюшки сироїжок.
Смак кляру можна збагатити, додавши тертий сир або розчавлений часник чи приправивши меленим мускатним горіхом.
- В Київській області грибники зустрічають цікавого жовтого гриба: чи можна його їсти
- Грибник розповів про зустріч з “родиною білих грибів” біля Обухова
- Клопотенко поділився рецептом найпростішої закуски: це гриби з часником
- Збирати можна – їсти не дуже: що за гриб попадається грибникам на Обухівщині
- В обухівських сосняках помічені одні з найсмачніших грибів