Величезного гриба знайшли у весняному лісі: визначають вид
Джерело: Гриби України
Гугл , підказує що то “гливи”.
17 березня 2024 року, Івано-Франківська обл, Богородчанщина, – підписав Alexandr Khymynets.
***
То випічка якась)
Брешуть,там один екземпляр…)
Схожа, но вони зростають групками
Не завжди групками, якщо не зовсім їхній сезон. Може одна і гарна вимахати
Кусок шляпки білого? якісь колір… Подібний
Гугл правильно говорить. То сама справжня глива.
Цікаво. Такого не бачила.
Зустрічала, що гливи ростуть по 1 екземпляру, і тоді, дійсно, більші, – пишуть у коментарях.
Довідково:
Розмір глив може варіюватися, але загалом капелюшок може сягати від 5 до 25 см в діаметрі.
Ось кілька факторів, які впливають на розмір глив:
- Вид гливи: Існує багато видів глив, і деякі з них, як правило, більші за інші. Наприклад, глива королівська (Pleurotus eryngii) може вирости до 30 см в діаметрі.
- Умови вирощування: Гливи, які вирощуються в штучних умовах, як правило, більші, ніж ті, які ростуть у дикій природі. Це пов’язано з тим, що на фермах можна контролювати такі фактори, як температура, вологість і освітлення.
- Вік гриба: Молоді гливи мають менший розмір, ніж зрілі.
Ось деякі приклади розмірів глив:
- Глива звичайна (Pleurotus ostreatus): Капелюшок може сягати 5-20 см в діаметрі, а ніжка – 5-10 см в довжину.
- Глива королівська (Pleurotus eryngii): Капелюшок може сягати 10-30 см в діаметрі, а ніжка – 10-20 см в довжину.
- Глива лимонна (Pleurotus citrinopileatus): Капелюшок може сягати 5-15 см в діаметрі, а ніжка – 3-8 см в довжину.
- Глива степова (Pleurotus pulmonarius): Капелюшок може сягати 3-8 см в діаметрі, а ніжка – 2-5 см в довжину.
Важливо зазначити, що розмір не є показником якості гливи. Навіть невеликі гливи можуть бути такими ж смачними та корисними, як і великі.
Під час вибору глив звертайте увагу на такі фактори:
- Зовнішній вигляд: Гливи повинні бути свіжими, без плям і пошкоджень.
- Колір: Колір капелюшка може варіюватися залежно від виду гливи, але він повинен бути однорідним.
- Текстура: Гливи повинні бути щільними і пружними.
- Запах: Гливи повинні мати приємний грибний запах.
Гливи – це смачний і корисний продукт харчування. Їх можна вживати в їжу свіжими, смаженими, вареними, тушкованими, маринованими.
- Ростуть з жовтня до березня: які гриби можна збирати зараз
- Самотній гриб у весняному лісі: брати чи лишити
- На екологічній стежці знайшли гриба -“троля”, духа лісу
Джерело: https://obukhiv.info/news/velicheznogo-griba-znaishli-u-vesnyanomu-lisi-viznachaiut-vid/