Як безпечно зберігати їжу під час вимкнення електроенергії: поради
Джерело: МОЗ
Сьогодні ми поділимося порадами, як краще зберігати їжу під час блекаутів:
Підготовка до вимкнення електроенергії:
- Заморозьте воду: Зробіть пакети з льодом та тримайте їх у морозильній камері. Це допоможе зберегти холод у холодильнику під час відключення електроенергії.
- Придбайте холодильні елементи: Їх можна використовувати в охолоджувальних боксах або термосумках, коли немає світла.
- Створіть запас продуктів, які не потребують охолодження: Консерви, сухофрукти, крупи, горіхи допоможуть вам перекусити, якщо світло вимкнуть надовше, ніж очікувалось.
Що робити, коли вимкнули світло:
- Використовуйте лід та холодильні елементи: Складіть швидкопсувні продукти в термосумки або охолоджувальні бокси з льодом чи холодильними елементами. Якщо світла немає понад 4 години, розкладіть заздалегідь підготовлені ємності з льодом на нижню полицю холодильника та верхню полицю морозильної камери. Це допоможе зберегти продукти свіжими довше. Завдяки сухому льоду продукти можуть зберігатися до 2 діб.
- Розділіть продукти: Розмістіть ті, що швидко псуються, у найхолоднішій зоні холодильника або морозильної камери.
- Тримайте двері холодильника та морозильної камери зачиненими: Це допоможе зберегти холод всередині. За умови, що двері не відкриваються, холодильник може зберігати температуру до 4 годин, а морозильна камера – до 48.
- Заповніть холодильник та морозильну камеру: Заповнений холодильник/морозильник нагрівається повільніше, адже в ньому менше повітря. Тому рекомендується заповнювати їх максимально, але не закриваючи вентиляційні отвори та не ставлячи каструлі та продукти впритул. Якщо місця багато, можна покласти пластикові пляшки з водою.
Після відновлення електропостачання:
- Перевірте температуру продуктів: Їжа, яка зберігалася за температури вище 4°C більше 2 годин, може бути небезпечною. Виміряйте температуру в місці зберігання їжі за допомогою термометра. Ті продукти, які все ще містять льодові кристали або мають температуру до 4°C, можна перезаморозити або приготувати.
- Огляньте продукти на наявність ознак псування: Запах, колір та текстура їжі можуть свідчити про її псування. Викидайте продукти, які мають сумнівний вигляд чи запах. Ніколи не пробуйте їжу на смак, щоб перевірити її безпечність.
- У разі сумнівів – викидайте: Якщо ви не впевнені в безпеці продукту, краще його викинути, адже ризик для здоров’я того не вартий.
Додаткові поради:
- Готуйте менші порції: Це допоможе уникнути псування залишків їжі.
- Зберігайте мінімальні запаси продуктів: Закуповуйте лише необхідну кількість продуктів, що швидко псуються.
Альтернативні способи зберігання їжі:
- Сумки-холодильники
- Термоси для їжі (їх можна заздалегідь охолодити та покласти в них необхідні продукти)
- Льох або підвал
- Термічна обробка продуктів
Notice: Undefined variable: readAlsoLabel in /home/socport/obukhiv.info/www/site/templates/blocks/BlockTypeRelated/rss.php on line 3
- Державний Центр реабілітації осіб з інвалідністю запрошує на безкоштовну реабілітацію: кого, де, коли
- В МОЗ розповіли, як зрозуміти, що в дитини погіршується зір
- В МОЗ розповіли, що допоможе збадьоритись після безсонної ночі
- Пічне опалення: рятувальники нагадують, як безпечно обігріти житло
- Не сум та поганий настрій: як насправді виглядає депресія
Джерело: https://obukhiv.info/news/yak-bezpechno-zberigati-izhu-pid-chas-vimknennya-elektroenergii-poradi/