Як безпечно зберігати їжу під час вимкнення електроенергії: поради

Як безпечно зберігати їжу під час вимкнення електроенергії: поради

Джерело: МОЗ

Сьогодні ми поділимося порадами, як краще зберігати їжу під час блекаутів:

Підготовка до вимкнення електроенергії:

  • Заморозьте воду: Зробіть пакети з льодом та тримайте їх у морозильній камері. Це допоможе зберегти холод у холодильнику під час відключення електроенергії.
  • Придбайте холодильні елементи: Їх можна використовувати в охолоджувальних боксах або термосумках, коли немає світла.
  • Створіть запас продуктів, які не потребують охолодження: Консерви, сухофрукти, крупи, горіхи допоможуть вам перекусити, якщо світло вимкнуть надовше, ніж очікувалось.

Що робити, коли вимкнули світло:

  • Використовуйте лід та холодильні елементи: Складіть швидкопсувні продукти в термосумки або охолоджувальні бокси з льодом чи холодильними елементами. Якщо світла немає понад 4 години, розкладіть заздалегідь підготовлені ємності з льодом на нижню полицю холодильника та верхню полицю морозильної камери. Це допоможе зберегти продукти свіжими довше. Завдяки сухому льоду продукти можуть зберігатися до 2 діб.
  • Розділіть продукти: Розмістіть ті, що швидко псуються, у найхолоднішій зоні холодильника або морозильної камери.
  • Тримайте двері холодильника та морозильної камери зачиненими: Це допоможе зберегти холод всередині. За умови, що двері не відкриваються, холодильник може зберігати температуру до 4 годин, а морозильна камера – до 48.
  • Заповніть холодильник та морозильну камеру: Заповнений холодильник/морозильник нагрівається повільніше, адже в ньому менше повітря. Тому рекомендується заповнювати їх максимально, але не закриваючи вентиляційні отвори та не ставлячи каструлі та продукти впритул. Якщо місця багато, можна покласти пластикові пляшки з водою.

Після відновлення електропостачання:

  • Перевірте температуру продуктів: Їжа, яка зберігалася за температури вище 4°C більше 2 годин, може бути небезпечною. Виміряйте температуру в місці зберігання їжі за допомогою термометра. Ті продукти, які все ще містять льодові кристали або мають температуру до 4°C, можна перезаморозити або приготувати.
  • Огляньте продукти на наявність ознак псування: Запах, колір та текстура їжі можуть свідчити про її псування. Викидайте продукти, які мають сумнівний вигляд чи запах. Ніколи не пробуйте їжу на смак, щоб перевірити її безпечність.
  • У разі сумнівів – викидайте: Якщо ви не впевнені в безпеці продукту, краще його викинути, адже ризик для здоров’я того не вартий.

Додаткові поради:

  • Готуйте менші порції: Це допоможе уникнути псування залишків їжі.
  • Зберігайте мінімальні запаси продуктів: Закуповуйте лише необхідну кількість продуктів, що швидко псуються.

Альтернативні способи зберігання їжі:

  • Сумки-холодильники
  • Термоси для їжі (їх можна заздалегідь охолодити та покласти в них необхідні продукти)
  • Льох або підвал
  • Термічна обробка продуктів

Notice: Undefined variable: readAlsoLabel in /home/socport/obukhiv.info/www/site/templates/blocks/BlockTypeRelated/rss.php on line 3

Джерело: https://obukhiv.info/news/yak-bezpechno-zberigati-izhu-pid-chas-vimknennya-elektroenergii-poradi/