Як цукор і жир впливають на ваш мозок

Як цукор і жир впливають на ваш мозок

Джерело: nationalgeographic.com

Ми часто асоціюємо залежність зі шкідливими звичками, як-от куріння чи вживання алкоголю. Проте існує ще одна залежність, яка зачіпає близько 14% дорослих і навіть 15% дітей — харчова залежність.

Спокуса жирними та солодкими стравами, особливо під час свят, здається неможливою для уникнення. Експерти підтверджують: це більше, ніж просто відчуття. За останні пів століття тренди в харчуванні створили середовище, де понад половина їжі, яку споживають дорослі американці, є ультраобробленою. Вона часто оптимізована для того, щоб впливати на сенсори жиру та цукру в організмі й стимулювати викид дофаміну.

Такі продукти використовують нашу біологію, змушуючи нас їсти більше.

Ми навіть не усвідомлюємо, що ці продукти вбивають людей на рівні з алкоголем і тютюном, призводячи до запобіжних смертей, — каже Ешлі Ґерхардт, доцент психології Мічиганського університету.

Експерти переглядають наші знання про харчову залежність і шукають способи боротися з нею, щоб рятувати життя.

Як їжа впливає на мозок

Їжа складно взаємодіє з нашим мозком, зокрема через вивільнення дофаміну, нейромедіатора, який відповідає за мотивацію. Споживання їжі, як і вживання наркотиків, викликає викид дофаміну. Попри поширену думку, дофамін не збільшує задоволення, а підштовхує нас повторювати поведінку, яка сприяє виживанню, наприклад, споживати поживну їжу.

Жири та цукри стимулюють дофамін через сенсори в роті та кишечнику. Сенсори в роті надсилають сигнал у стриатум мозку, що відповідає за винагороди. Водночас сенсори в кишечнику також реєструють ці речовини, стимулюючи викид дофаміну.

Дослідження показали, що їжа, багата на жири та цукри, може збільшувати рівень дофаміну до 200%, що можна порівняти з впливом нікотину чи алкоголю.

Як змінилася їжа, яку ми споживаємо

Сучасні продукти стали більш концентрованими за складом і мають більше комбінацій поживних речовин. Також вони наповнені штучними добавками, які роблять їх більш привабливими.

Експерти радять відрізняти традиційно приготовану їжу від ультраоброблених продуктів. Усвідомлення цих відмінностей — перший крок до уникнення проблем зі здоров’ям, пов’язаних із харчуванням.

Ми їли домашні торти й печиво століттями, але збільшення смертності через дієту спостерігається з 1980-х, коли зросло виробництво ультраоброблених продуктів, — каже Олександра ДіФелічеантоніо, доцентка Інституту біомедичних досліджень Вірджинії Тек.

Ультраоброблені продукти часто класифікують як клінічно залежні через те, як швидко вони впливають на мозок. Багато з них розроблені так, щоб прискорити викид дофаміну, що робить їх більш привабливими, але небезпечними для здоров’я.

Notice: Undefined variable: readAlsoLabel in /home/socport/obukhiv.info/www/site/templates/blocks/BlockTypeRelated/rss.php on line 3

Джерело: https://obukhiv.info/news/yak-tcukor-i-zhir-vplivaiut-na-vash-mozok/