Євген Клопотенко розповів, як готувати нут
Нут – корисна та поживна страва родом з Близького Сходу.
Про це пишуть Хроніки Обухова з посиланням на сайт Євгена Клопотенка.
Він має горіховий смак, є багатим джерелом вітамінів, мінералів, білка і клітковини, може стати відмінним замінником м’яса. Із нуту готують каррі, фалафель, котлети, запікають у медовій скоринці, додають у салати, супи, тушковані овочі, а також роблять хумус і шакшуку. Цей продукт відмінно поєднується з м’ясом, рибою, овочами й навіть м’яким вершковим сиром – ціле поле для експериментів!, – йдеться в повідомленні.
Покроковий рецепт:
- Для того щоб нут швидко приготувався, його необхідно замочити на 8-12 годин у холодній воді, але, попередньо добре вимити. У воду можна додати кілька дрібок солі й харчової соди, щоб прискорити процес приготування.До слова, цукор буде діяти навпаки – збільшить час приготування. Воду, в якій замочувався нут необхідно злити. Також, щоб прискорити процес приготування, соду можна додати безпосередньо в момент варіння нуту – буквально пару дрібок, але не більше. Сода може надати продукту солонуватий і мильний смак. І нею не варто захоплюватися, так як вона руйнує вітаміни групи В.
- Після замочування нут необхідно залити холодною водою, почекати, коли закипить, зробити маленький вогонь і варити протягом години. Зверху буде з’являтися піна, яку необхідно знімати.
- Дуже важливий момент – миску з нутом необхідно ставити в холодильник, щоб він не заграв при кімнатній температурі, особливо, це стосується спекотної пори року. Якщо хочете скоротити час замочування, нут можна залити холодною водою, поставити на великий вогонь і варити протягом 4-5 хвилин, потім зняти з вогню та залишити на 60 хвилин.
- Ще один спосіб варити нут – робити це в мультиварці. Викласти нут в чашу після замочування, залити холодною водою й готувати в режимі «Тушіння» 1.5 години. До слова, вода з-під нуту – це смачний бульйон, на якому можна приготувати борщ.
Якщо зварили багато нуту, його можна заморозити, але попередньо осушити від зайвої вологи паперовим рушником.
Джерело: https://obukhiv.info/news/evgen-kloptenko-rozpoviv-yak-gotuvati-nut/