З дощами на Обухівщину прийшли перші “козлині” гриби

З дощами на Обухівщину прийшли перші "козлині" гриби

Джерело: Гриби України

Перші маслючки!

Київщина, Обухівський р-н. 24.04.2024, – розповіла Людмила Карпенко.

***

Довідково:

Ось деякі ключові характеристики Suillus luteus:

  • Шапка:
    • Колір: жовто-коричневий, оливково-коричневий або коричневий
    • Поверхня: гладка, слизька в мокру погоду
    • Діаметр: 5-15 см
    • Край: загнутий донизу, з часом розширюється
  • Ніжка:
    • Колір: жовтий або жовто-коричневий
    • Поверхня: гладка, з кільцем, яке може бути білим, жовтим або рожевим
    • Висота: 5-12 см
    • Товщина: 1-2 см
  • Гімений:
    • Пори: дрібні, жовті або жовто-зелені
    • Трубки: жовті
  • Споровий порошок: оливково-жовтий

Їстівність:

  • Suillus luteus – їстівний гриб, але його смак та текстура не такі високо цінуються, як у деяких інших видів болетів.
  • Деякі люди можуть відчувати шлунково-кишкові розлади після вживання сирих або недостатньо приготованих грибів.
  • Рекомендується перед вживанням варити гриби протягом 10-15 хвилин.

Місце проживання:

  • Suillus luteus росте у хвойних лісах, де він утворює мікоризні зв’язки з корінням дерев, таких як сосна, ялина та модрина.
  • Гриб можна знайти з кінця літа до осені.

Подібні види:

  • Suillus granulatus: схожий на Suillus luteus, але має більш зморщену шапку і товстішу ніжку.
  • Suillus viscidus: схожий на Suillus luteus, але має більш слизьку шапку і біле кільце на ніжці.

Важливо:

  • Перед збиранням та вживанням диких грибів важливо чітко їх ідентифікувати.
  • Не вживайте гриби, якщо ви не впевнені в їхній ідентичності.
  • Деякі гриби можуть бути отруйними, а інші – небезпечними для людей з алергією.

Notice: Undefined variable: readAlsoLabel in /home/socport/obukhiv.info/www/site/templates/blocks/BlockTypeRelated/rss.php on line 3

Джерело: https://obukhiv.info/news/z-doshchami-na-obukhivshchinu-priishli-pershi-kozlini-gribi/