Збирати можна – їсти не дуже: що за гриб попадається грибникам на Обухівщині

Збирати можна - їсти не дуже: що за гриб попадається грибникам на Київщині

Джерело: Грибне Місце

Доброго дня.

Підкажіть, будь ласка,що це за гриби.

Київська область. Обухівський район.4.11.2023, – пише Лілія Севидова.

Збирати можна - їсти не дуже: що за гриб попадається грибникам на Обухівщині

…Чешуйчатка.

…Але як на мене, вони геть не смачні

…Це не лускатка золотиста, а лускатка звичайна. Різниця принципова, пишуть в коментарях.

Довідково:

Pholiota squarrosa, Фоліота звичайна, Лускатка звичайна

Умовно їстівний, 4 категорія (gribi.net.ua)

  • Шапка діаметром 5 – 10 (20) см, м’ясиста, спочатку напівсферична, конусовидна, пізніше випукло-розпростерта, плоско-розпростерта, з підвернутим, іноді опущеним краєм. Поверхня шапки суха або клейкувата, іржаво-руда, жовта, жовто-оранжева, покрита стовбурчастими, коричневими лусками, часто з залишками покривала на краю.
  • Гіменофор пластинчастий. Пластинки густі, вузькі, прирослі, спочатку оливкуваті, жовтуваті, пізніше оливкувато-коричнюваті, іржаво-коричневі.
  • Споровий порошок охряний або іржаво-бурий. Спори 6-8 * 3,5-5 мкм, еліпсовидної форми, з гладкою поверхнею, з невеликою порою проростання, жовті.
  • Ніжка висотою 8 – 15 см, діаметром 1 – 3 см, циліндрична, іноді злегка звужена до основи, суцільна, з вузьким, волокнистим, повислим кільцем, вище кільця жовтувата, гола, нижче кільця того ж кольору, що й поверхня шапки, покрита стовбурчастими, коричневими лусками.
  • М’якоть м’яка, м’ясиста, в ніжці щільна, коркувата, жовта, в ніжці темніша, при підсиханні зеленувата, з слабким неприємним запахом редьки.
  • Умовно їстівний гриб 4 категорії. Використовується після 20-ти хвилинного відварювання, вареним, смаженим, маринованим, соленим.

Збирати можна - їсти не дуже: що за гриб попадається грибникам на Обухівщині

Як же її готувати?

Приклад – лускатка звичайна смажена з морквою та перцем

  • Надзвичайно смачні смажені лускатки з овочами, чудова закуска до столу.
  • Для приготування смаження лускатки за таким рецептом нам знадобиться морква, ріпчаста цибуля, солодкий болгарський перець, спеції.
  • Час приготування стави – не більше 45 хвилин.
  • Подавати страву можна відразу після приготування.
  • Смажені лускатки в перцем та морквою смакують як окремо, так і в гарнірі з картопляним пюре, кашами, спагеті, тощо.

Джерело: https://obukhiv.info/news/zbirati-mozhna-isti-ne-duzhe-shcho-za-grib-popadaetsya-gribnikam-na-kiivshchini/