Збирати можна – їсти не дуже: що за гриб попадається грибникам на Обухівщині
Джерело: Грибне Місце
Доброго дня.
Підкажіть, будь ласка,що це за гриби.
Київська область. Обухівський район.4.11.2023, – пише Лілія Севидова.
…Чешуйчатка.
…Але як на мене, вони геть не смачні
…Це не лускатка золотиста, а лускатка звичайна. Різниця принципова, пишуть в коментарях.
Довідково:
Pholiota squarrosa, Фоліота звичайна, Лускатка звичайна
Умовно їстівний, 4 категорія (gribi.net.ua)
- Шапка діаметром 5 – 10 (20) см, м’ясиста, спочатку напівсферична, конусовидна, пізніше випукло-розпростерта, плоско-розпростерта, з підвернутим, іноді опущеним краєм. Поверхня шапки суха або клейкувата, іржаво-руда, жовта, жовто-оранжева, покрита стовбурчастими, коричневими лусками, часто з залишками покривала на краю.
- Гіменофор пластинчастий. Пластинки густі, вузькі, прирослі, спочатку оливкуваті, жовтуваті, пізніше оливкувато-коричнюваті, іржаво-коричневі.
- Споровий порошок охряний або іржаво-бурий. Спори 6-8 * 3,5-5 мкм, еліпсовидної форми, з гладкою поверхнею, з невеликою порою проростання, жовті.
- Ніжка висотою 8 – 15 см, діаметром 1 – 3 см, циліндрична, іноді злегка звужена до основи, суцільна, з вузьким, волокнистим, повислим кільцем, вище кільця жовтувата, гола, нижче кільця того ж кольору, що й поверхня шапки, покрита стовбурчастими, коричневими лусками.
- М’якоть м’яка, м’ясиста, в ніжці щільна, коркувата, жовта, в ніжці темніша, при підсиханні зеленувата, з слабким неприємним запахом редьки.
- Умовно їстівний гриб 4 категорії. Використовується після 20-ти хвилинного відварювання, вареним, смаженим, маринованим, соленим.
Як же її готувати?
Приклад – лускатка звичайна смажена з морквою та перцем
- Надзвичайно смачні смажені лускатки з овочами, чудова закуска до столу.
- Для приготування смаження лускатки за таким рецептом нам знадобиться морква, ріпчаста цибуля, солодкий болгарський перець, спеції.
- Час приготування стави – не більше 45 хвилин.
- Подавати страву можна відразу після приготування.
- Смажені лускатки в перцем та морквою смакують як окремо, так і в гарнірі з картопляним пюре, кашами, спагеті, тощо.