Зернова кава

Зернова кава

Скільки разів ви дивилися на пачку кави і стояли перед вибором кавових зерен, які найкраще хвилюють ваші почуття? Остаточне рішення, яке ви прийняли, ймовірно, залежало від ваших уподобань – чи любите ви солодке або, можливо, віддаєте перевагу фруктовій свіжості. Однак, смакові ноти кавових зерен — це ще не все, на що важливо звертати увагу, щоб прийняти правильне рішення в покупці.

Пропонуємо зосередитись на найбільш важливих факторах, що відповідають за смак кави. Чим відрізняється кава зернова ? Чи знаєте ви, що у світі налічується понад п’ятсот видів кавових дерев? Однак щодня найчастіше ви стикаєтеся з двома основними видами кави: арабікою, робустою або сумішшю обох видів зерен. Арабіка вважається ароматним і насиченим смаком. Вона росте на плантаціях понад 1000 м над рівнем моря і підлягає багатьом обмежувальним умовам вирощування. Її відрізняє також нижчий вміст кофеїну та різна кислотність (залежно від місця вирощування), а також насичений смак та аромат. Робуста вважається менш ароматною кавою, частіше використовується як добавка до арабіки. Вона також характеризується подвійним вмістом кофеїну, а також товстішим шаром пінки в еспресо. Місце, де вирощуються зерна – одне з найважливіших відомостей, які ви знайдете на упаковці кави. Зверніть увагу, що чим краще ваш географічний регіон, тим більше він розповість вам, де росло зерно.

У вирощуванні кави завжди домінували країни та райони вирощування у Центральній та Південній Америці. Великими виробниками кави в регіоні є Бразилія, Колумбія, Гондурас та Перу. Арабіка є основною культурою, що вирощується тут, тому в Азії та Африці основна увага приділяється вирощуванню зерен робусти. Майже третина світового виробництва кави припадає на Бразилію, що робить країну світовим лідером з виробництва арабіки та робусти. Бразильська кава характеризується горіховою ноткою. Кава з Гондурасу, Панами або Колумбії, наприклад, часто більш фруктова, ніж кава з Мексики . Кава з Кенії має характерну легку пряність та характеризується сильною кислотністю з деякими фруктовими ароматами.

Кавові колекції Blasercafe і Dom Kofe представлені сортами зерен з усіх вищезгаданих країн і навіть більше, так серед еталонних зерен арабіки у нас ви можете придбати:

  • Brasil Arabica unwashed Santos NY2, screen 17/18 Cerrado
  • Colombia Arabica washed Excelso Armenia / Medellin
  • Guatemala Arabica washed strictly hard bean Antigua
  • Peru Arabica washed high grown, European prep., Chanchamayo MCM
  • Indonesia Arabica semi-washed double picked grade 1 Lintung

Якщо ви віддаєте перевагу каві робусту, то рекомендуємо вам звернути увагу на такі сорти серед них:

  • Indonesia Java Robusta
  • India Robusta washed Parchment AB
  • Cameroun Robusta DHP
  • India Cherry A Robusta
  • Java washed Robusta.

Найбільший вибір моносортів ви можете придбати саме у нас, найпопулярнішими є моносорти в колекції Platinum Line:

  • ETHIOPIA Arabica washed Sidamo grade 2 Bagersh.
  • JAVA washed Indonesia Robusta R / WP PTPN XII.
  • COLUMBIA Arabica washed Supremo, screen 18, La Manuela, CSC.
  • NEPAL Arabica washed supreme Mount Everest Kukri speciality.
  • OCOA Santo Domingo.
  • GALAPAGOS San Cristobal Ecuador Arabica Bourbon.
  • HAWAII Kona Captain Cook Estate washed Arabica.
  • JAMAICA Arabica washed grade 1, Screen 17+ Blue Mountain.

Процес обсмажування кавових зерен також є дуже важливим фактором при виборі кави, він багато в чому визначає кінцевий смак та аромат кави. Існує чотири основні ступені обсмажування зерен: світла, середня, середньо-темна та темна. Що краще? Все залежить від ваших уподобань та смакових уподобань.При світлому обсмажуванні зерен температура досягає 200°С, а отримана кава радує тонким смаком, високим вмістом кофеїну та природною кислотністю. Середній ступінь обсмажування зерен закінчується при температурі близько 210-220°С, що виражається у ніжному блиску та коричневому кольорі зерен. Кава середнього обсмаження має нижчий вміст кофеїну та нижчий ступінь кислотності. Середньо-темне обсмажування кавових зерен дає нам каву з насиченим смаком, з характерною гіркуватістю – ідеальний варіант для справжніх цінителів кави. Нарешті, нам залишається темне обсмажування зерен, яке закінчується за 225-250°С. В результаті ми отримуємо темно-коричневі блискучі зерна, позбавлені кислоти і кофеїну, що гарантує найвищу інтенсивність смаку і аромату.

Залежно від ступеня обсмажування зерен можна оцінити аромат кави як один з найважливіших параметрів кожної кавової суміші. Серед найбажаніших ароматів обов’язково буде шоколадний, горіховий, пряний, фруктовий чи квітковий аромат.

Тепер настав час описати основні характеристики кави на основі приготовленого вами напою. Однією з найважливіших характеристик буде кислотність, яка може здатися вам небажаною. Тут варто підкреслити різницю між «кислою кавою» та кавою з певним ступенем кислотності. Кислий післясмак кави найчастіше виникає в результаті помилки, допущеної при вирощуванні, збиранні врожаю або обсмажуванні. Прикладом може бути збір урожаю незрілих кавових дерев. Кислотність визначається одним із параметрів, що нагадують про специфічний післясмак – приємний смак грейпфрута, ананаса та персика. Це однозначно позитивний ефект, тому при виборі кави варто враховувати її рівень кислотності.

Crema – це один із шарів еспресо, який ви можете пов’язати з шаром піни. Його завдання – захистити глибину аромату, який виходить у процесі заварювання кави. Ідеально приготовлений еспресо повинен мати рівний шар світло-коричневої пінки з темними плямами, що покривають всю поверхню кави. Не менш важливо, щоб пінка залишалася на еспресо протягом тривалого часу. Смак кави визначається як своєрідний ароматичний баланс між перерахованими параметрами кави. Найкращий смак кави виходить, коли кава має низьку кислотність, легку гіркоту та повну консистенцію. Таким чином, ідеальна кава повинна бути ні надто солодкою, ні надто гіркою, ні надто кислою.

Джерело: https://obukhiv.info/news/zernova-kava/